ArbejdsmiljøUddannelsen i Kommuner og Amter (AUKA)

1. juli 1999

Organisationsudsendelse

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 5.04.08-16
AHN
Lokalnr.: 205
1. juli 1999

 

Vedr.: Formaliseret samarbejde mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter om udbud mv. af uddannelser på arbejdsmiljø- og medbestemmelsesområdet

Siden indgåelsen af MED-rammeaftalen i 1996 har de (amts)kommunale arbejdsgiverparter og KTO haft det ønske, at arbejdsmiljøuddannelserne på det (amts)kommunale arbejdsmarked skal kunne tilrettelægges, så de harmonerer med intentionerne i uddannelsesprotokollatet til MED-rammeaftalen. Det er vigtigt, at uddannelsen på både arbejdsmiljø- og medbestemmelsesområdet kan fremstå som en helhed.

Med baggrund i, at Arbejdsministeriet den 14. juni 1999 har udsendt den nye bekendtgørelse nr. 457 om sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse, har de centrale parter i KASM-samarbejdet nu besluttet at søge etableret et formaliseret samarbejde, der har til formål at udvikle og udbyde arbejdsmiljøuddannelser på det (amts)kommunale arbejdsmarked.

Hensigten er, at der skal kunne etableres et samlet udbud af kurser rettet mod alle ledere og medarbejdere, som varetager opgaver i medindflydelses- og medbestemmelsessystemet, herunder i sikkerhedsorganisationen.

Det fælles udbudssamarbejde forventes at komme til at hedde "ArbejdsmiljøUddannelsen i Kommuner og Amter (AUKA)".

Der søges indgået en økonomiaftale med Den Kommunale Højskole vedr. opgaven med at stå for det tekniske apparat, bogholderi, lokaler mv.

Parterne i KASM vil bestræbe sig på, at der bliver uddannet så mange MED-undervisere, som samtidig er arbejdsmiljøundervisere, at markedet på det (amts)kommunale område kan dækkes. 9 af MED-underviserne er allerede uddannede arbejdsmiljøundervisere, og KASM har i første omgang fået optaget 10 MED-undervisere på Arbejdsmiljørådets Service Centers nye uddannelse for arbejdsmiljøundervisere. Hertil kommer, at KASM opretter et hold III på 20 - 25 nye MED-undervisere, som i videst muligt omfang også skal være indstillet på (og kvalificerede til) at gennemgå uddannelsen som arbejdsmiljøundervisere - eller som i forvejen er certificerede hertil. Efterfølgende skal underviseruddannelsen vedr. arbejdsmiljø også kunne tilbydes de øvrige MED-undervisere, som er - eller kan blive - kvalificerede hertil.

I relation til, at der er fri adgang for amter, kommuner og kommuneforeninger til selv at optræde som kursusarrangører indgår, at "AUKA" skal kunne udvikle og sælge enkeltelementer af arbejdsmiljøuddannelsen.

"AUKA" skal herefter kunne tilbyde "samlesæt" i form af undervisningsplaner, materialepakker, evalueringssystemer og kvalificerede undervisere.

Endvidere skal "AUKA" kunne tilbyde en samlet pakke, hvorefter kommuner og amter fritages for det ansvar, som påhviler en kursusarrangør.

De centrale parter vil arbejde videre, dels med at søge indgået en administrationsaftale med Den Kommunale Højskole, dels med at udarbejde det formelle grundlag for "AUKA", samt skitse til hvorledes uddannelserne skal udvikles og tilbydes (amts)kommunerne.

Det endelige resultat forventes at kunne forelægges KASM til stillingtagen den 24. september 1999.


Med venlig hilsen 

Signe Friberg Nielsen
Allan Hauge Nielsen