Voldgiftssager om ny løn (á conto løn/aftaleret og kvalifikationsløn)

20. november 2001

Vedr.: Voldgiftssager om ny løn (á conto løn/aftaleret og kvalifikationsløn)

KTO har tidligere orienteret medlemsorganisationerne om de 2 voldgiftssager om ny løn, som KTO har anlagt mod de (amts)kommunale arbejdsgiverparter (jf. udsendelse til medlemsorganisationerne den 29. juni 2001). Sagerne blev behandlet den 3. og 4. november 2001. Der foreligger nu vedlagte 2 protokollater i voldgiftssagerne udarbejdet af opmanden, højesteretsdommer Per Sørensen. Protokollaterne gennemgås straks nedenfor.

Voldgiftssagen om á conto løn (aftaleret)

Det fremgår af protokollatet, at opmanden under voteringen tilkendegav, at han ikke ser mulighed for en anden løsning end en "enten/eller" afgørelse. Opmanden henstillede derfor til parterne endnu en gang at overveje forlig i sagen. Opmanden afventede således en meddelelse fra parterne om resultatet af forligsovervejelserne, således at opmanden hvis der ikke blev opnået forlig, ville afsige en kendelse.

Der har i dagene efter voldgiftens behandling den 3. og 4. november 2001 været ført sådanne forligsdrøftelser mellem parterne. Parterne har imidlertid måtte konstatere, at det ikke er muligt at nå frem til et forlig i sagen. Opmanden er blevet underrettet herom den 14. november 2001, og er samtidig blevet anmodet om at afsige en kendelse.

Medlemsorganisationerne vil blive orienteret om kendelsen, så snart denne foreligger fra opmanden.

Voldgiftssagen om kvalifikationsløn

Voldgiftssagen om kvalifikationsløn blev forligt mellem parterne den 4. november 2001 efter en tilkendegivelse fra opmanden om, at en eventuel opmandskendelse ville falde ud til, at KTO's subsidiære påstand ville blive taget til følge i en nærmere anført omskrevet form.

Som det fremgår af protokollatet, er sagen forligt på, at Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen i Danmark, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune anerkender, at aftale om ny løndannelse skal forstås således, at kvalifikationsløn efter § 5, stk. 3, er en varig del af lønnen, og at ansatte både ved ansøgt og uansøgt overgang til anden stilling inden for samme (amts)kommune og i samme type stilling bevarer hidtidig kvalifikationsløn.

Der er p.t. ikke taget stilling til om eller i givet fald hvordan ovenstående skal indarbejdes i aftalen om ny løndannelse. Det skal i den forbindelse understreges, at det er KTO's opfattelse, at der med forligsteksten er tale om en fremtidigt forpligtende fortolkning af aftalen om ny løndannelse, og som sådan er blevet en del af aftalen.

I den gældende aftale om ny løndannelse pr. 1. april 1999 er det aftalens § 7, der indeholder bestemmelsen om kvalifikationsløn. I aftale om ny løndannelse pr. 1. april 1998 fremgår bestemmelsen om kvalifikationsløn af § 5, stk. 3 (og ikke § 5, stk. 2 som angivet i forligsteksten). KTO's advokat i sagen har den 15. november 2001 anmodet opmanden om at berigtige, at den relevante bestemmelse for forligsteksten er § 5, stk. 3.

Eventuelle spørgsmål vedr. ovenstående kan rettes til Helle Basse på lokal 305.

Med venlig hilsen
Signe Friberg Nielsen
Helle Basse