Deltidsansættelse - nedsættelse af tærskelværdien fra 10 til 8 timer

29. januar 2002

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 6.01-08
HKB
Lokalnr.: 305
29. januar 2002

Vedr.: Deltidsansættelse - nedsættelse af tærskelværdien fra 10 til 8 timer

I henhold til vedlagte protokollat af 8. august 2001 var der mellem de (amts)kommunale arbejdsgivere og KTO enighed om at indstille til godkendelse, at tærskelværdien nedsættes til 8 timer med virkning fra 1. april 2002. 

KTO meddelte den 18. september 2001 de (amts)kommunale arbejdsgivere, at KTO's forhandlingsudvalg havde godkendt protokollatet.

KL har den 2. november 2001 på vegne af de (amts)kommunale arbejdsgiverparter meddelt, at de (amts)kommunale arbejdsgiverparter har godkendt protokollat.

Konsekvensen af ovenstående er, at den i medfør af rammeaftalen om deltidsarbejde fast-satte tærskelværdi nedsættes fra 10 timer til 8 timer pr. 1. april 2002 således, at ansatte med en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 8 timer og derover med virkning fra denne dato opnår samme rettigheder som gælder for fuldtidsansatte. Princippet om forholdsmæssige rettigheder fortsat finder dog henvendelse. Der henvises til rammeaftalen om deltidsarbejde, særligt § 4 (princippet om ikke-forskelsbehandling).

Nedsættelsen af tærskelværdien til 8 timer medfører, at overenskomster og aftaler skal ændres i overensstemmelse hermed. Det indebærer, at eksisterende bestemmelser, der bygger på denne tærskelværdi tilsvarende rettes. Der henvises i den forbindelse til rammeaftalens § 5, stk. 2. Organisationerne bedes være opmærksom herpå i forbindelse med OK-02.

Samtidig med KTO's underretning om godkendelse af protokollatet til de (amts)kommunale arbejdsgiverparter, meddelte KTO, at KTO forventer, at arbejdsgiver-siden snarest muligt over for KTO tager initiativ til de fornødne justeringer i aftaler m.v., herunder i rammeaftalen om deltidsarbejde, som følge af den aftalte nedsættelse af tærskelværdien. KTO har dog endnu ikke modtaget aftaleudkast m.v.

I relation til nedsættelse af tærskelværdien kan det oplyses, at folketinget den 31. maj 2001 vedtog at nedsætte timegrænsen i funktionærlovens § 1, stk. 3 fra mindst 15 til mere end 8 timer (jf. lov nr. 444 af 7. juni 2001) Loven trådte i kraft dagen efter bekendtgørelse i lovtidende A (det vil sige den 6. september 2001). Det er vigtigt at være opmærksom på, at ansatte på det (amts)kommunale område, som i medfør af denne lovændring har opnået funktionærstatus (mere end 8 timers ugentlig beskæftigelse) er omfattet af såvel de rettigheder som pligter, som funktionærloven hjemler, idet funktionærloven har forrang frem for gældende overenskomster.

Der skal endvidere gøres opmærksom på, at folketinget samtidig med vedtagelse af denne ændring til funktionærloven vedtog lov om gennemførelse af deltidsdirektivet (lov 443 af 7. juni 2001 - der ligeledes trådte i kraft dagen efter bekendtgørelse i lovtidende A, det vil sige den 6. september 2001). Baggrunden for vedtagelsen af loven var, at der blandt andet på det private arbejdsmarked var konstateret en restgruppe, for hvem deltidsdirektivet ikke var implementeret ved aftale. Regeringen fandt det derfor nødvendigt at implementere direktivet ved lov for at opfylde Danmarks EU-retlige forpligtelser.

Det fremgår af § 2 i rammeaftalen om deltidsarbejde, at rammeaftalen omfatter (amts)kommunalt ansatte, samt ansatte ved selvejende institutioner mv., hvor (amts)kommunale overenskomster/aftaler m.v. gælder. Det fremgår endvidere samme sted, at aftalen ikke omfatter løst ansatte samt, at der for en definition af løst ansatte hen-vises til de gældende overenskomster eller gældende praksis. Den aftalte nedsættelse af tærskelværdien fra 10 timer til 8 timer vil alene gælde for (amts)kommunalt ansatte, som er omfattet direkte af rammeaftalen om deltidsarbejde.

Nedsættelsen af tærskelværdien fra 10 til 8 timer finder ikke anvendelse for de ansatte, som har opnået tilsvarende rettigheder i kraft af loven om gennemførelse af deltidsdirektivet. Der henvises til lovens § 2, stk. 2, hvori det hedder: "For lønmodtager, som ikke i medfør af kollektiv overenskomst er sikret de i § 1, stk. 1 nævnte rettigheder, og hvis løn- og ansættelsesforhold er omfattet af Kommunernes Lønningsnævns kompetence, anvendes bestemmelserne i §§ 1-6 i rammeaftalen af 24. juni 1999 om deltidsarbejde, der er indgået mellem Amtsrådsforeningen, Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte i stedet for Aftalen (LO/DA-aftalen som gennemfører direktivet.) KTO's rammeaftale om deltid blev optrykt som bilag til loven.

Eventuelle spørgsmål til ovenstående kan rettes til Helle Basse.

KTO beklager, at medlemsorganisationerne først nu orienteres om ovenstående.

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen
Helle Basse