Evaluering af Aftale om efteruddannelse og kompetenceudvikling

8. maj 2002
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 5.05.01-09
LD
Direkte tlf.nr.: 3347 0616
8. maj 2002

Vedr.: Evaluering af Aftale om efteruddannelse og kompetenceudvikling

Evalueringen af Aftale om efteruddannelse og kompetenceudvikling er gennemført af KL og KTO, som en del af de implementeringsaktiviteter, der blev aftalt i forbindelse med indgåelsen af aftalen ved OK-99.

Formålet med evalueringen har været at få viden om, hvordan aftalen er blevet implementeret, herunder at få viden om udbredelsen og kendskab til aftalen i udvalgte kommuner.

Evalueringen er gennemført i perioden december 2000 – april 2002. Evalueringens resultater fra både spørgeskemaundersøgelsen i 40 kommuner (formand og næstformand i hovedudvalget) og caseundersøgelsen i 7 udvalgte kommuner blev afsluttet i november 2001, således at resultaterne kunne indgå i drøftelserne og forhandlingerne i forbindelse med OK-02.

Evalueringens resultater er sammenfattet i vedlagte slutrapport ”Evaluering af aftale om efteruddannelse og kompetenceudvikling”. Der gøres opmærksom på, at evalueringens hovedresultater tillige er sammenfattet i slutrapportens bilag (side 21 – 29).

Evalueringen (spørgeskemaundersøgelsen) viser bl.a. følgende om aftalens betydning for det centrale udvalgs (hovedudvalget) arbejde med kompetenceudvikling:

  • Aftalen har haft en positiv betydning.

  • Drøftelserne i hovedudvalget har handlet om at afklare begrebet kompetenceudvikling (begrebet var formuleret uklart i aftalen).

  • Efteruddannelse og kompetenceudvikling er på dagsordenen i mange hovedudvalg.

  • Indsatsen skal foregå på arbejdspladserne.

  • Lederne er vigtige nøglepersoner

  • Centralt i kommunen har man ikke overblik over, hvordan der arbejdes med kompetenceudvikling på arbejdspladserne.

Evalueringen (caseundersøgelserne) viser bl.a., at der på arbejdspladsen/institutionen:

  • Er enighed blandt ledere og medarbejdere om at kompetenceudvikling er vigtigt.

  • At der ikke arbejdes systematisk med kompetenceudvikling.

  • At aftalen kun spiller en lille rolle.

  • At medarbejderne efterspørger mere ledelse.

Ses evalueringens resultater i forhold til aftale om kompetenceudvikling, som blev indgået ved OK-02, er det især væsentligt at bemærke:

  • At fokus i den nye aftale er flyttet fra det centrale niveau i kommunen til arbejds-pladsen/institutionen og til den enkelte medarbejder, idet det nu præciseres i aftalen at der skal opstilles udviklingsmål for den enkelte medarbejder eller for grupper af medarbejdere.

  • At begrebet kompetenceudvikling er tydeliggjort i den nye aftale.

  • At aftalen er gjort mere simpel og dermed lettere at arbejde med for både ledere, TR og medarbejdere i øvrigt.

Derudover er der i forbindelse med caseundersøgelserne udarbejdet særskilte rapporter for følgende kommuners arbejde med kompetenceudvikling, herunder Aftale om efteruddannelse og kompetenceudvikling: Viborg Kommune, Glamsbjerg Kommune, Suså Kommune, Helsingør Kommune og Vejle Kommune.

Caseundersøgelsernes udgangspunkt har både været at undersøge, hvordan kommunernes hovedudvalg har arbejdet med aftalen om efteruddannelse og kompetenceudvikling, og hvordan arbejdet med efteruddannelse og kompetenceudvikling er blevet praktiseret på udvalgte arbejdspladser/institutioner.

I perioden marts 2001 – februar 2002 er der desuden udgivet fire nyhedsbreve med titlen Fokus på efteruddannelse og kompetenceudvikling:

I nyhedsbrev nr. 1 beskrives bl.a. baggrunden og formålet med evalueringen, herunder de første resultater fra spørgeskemaundersøgelsen, primært om kommunernes centrale udvalgs erfaringer med aftalen.

Nyhedsbrev nr. 2 indeholder flere resultater fra spørgeskemaundersøgelsen, med fokus på indhold, som har betydning for det centrale udvalgs muligheder for at drøfte, udvikle, forme eller følge op på kommunens indsats inden for kompetenceudvikling.

I nyhedsbrev nr. 3 formidles de første resultater fra caseundersøgelserne.

Nyhedsbrev nr. 4 opsummerer de væsentligste resultater fra caseundersøgelserne, og giver anbefalinger om, hvordan kommunens centrale udvalg kan arbejde med kompetenceudvikling.

Nyhedsbrevene er løbende blevet fremsendt til samtlige kommuners hovedudvalg.

Nyhedsbrevene er desuden fremsendt til KTO’s medlemsorganisationer.

Til orientering skal det gøres opmærksom på, at samtlige ovennævnte produkter er tilgængelige på www.personaleweb.dk.

Spørgsmål m.v. i forbindelse med evalueringen kan rettes til Lars Daugaard på telefon 33 47 06 16 eller ld@kto.dk.

Med venlig hilsen
Signe Friberg Nielsen
Lars Daugaard