Vejledning om virksomhedsoverenskomst

15. maj 2003
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 5.10.10-01
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0614
15. maj 2003

Vedr.: Vejledning om virksomhedsoverenskomster

I tilknytning til indgåelsen af rammeaftalen om virksomhedsoverenskomster blev det mellem parterne aftalt at udarbejde en fælles vejledning/idekatalog til rammeaftalen.

På den baggrund er der nu udarbejdet vedlagte . Vejledningen erstatter det nuværende bilag 3 til rammeaftalen om virksomhedsoverenskomster. vejledning til rammeaftalen om virksomhedsoverenskomster

Vejledningen indeholder en række uddybende forklaringer til aftalens bestemmelser, nogle gode råd i forbindelse med anvendelsen af virksomhedsoverenskomster, og et forslag til en aftaleskabelon, som kan anvendes, når der indgås en virksomhedsoverenskomst.

Rammeaftalens formål er:

  • at åbne mulighed for at etablere en lokalt tilpasset overenskomst for en sektor, en institution eller et område, og
  • at skabe attraktive arbejdspladser ved at tilpasse overenskomstbestemmelser mv. til personalets og arbejdspladsens ønsker og behov.

Rammeaftalen indebærer bl.a., at en række centralt aftalte bestemmelser i KTO-aftaler og i overenskomster kan fraviges i en virksomhedsoverenskomst. Inden overenskomsten kan træde i kraft, skal overenskomstparterne, den centrale arbejdsgiverpart og den forhandlingsberettigede organisation, godkende virksomhedsoverenskomsten.

Med rammeaftalen gives der blandt andet mulighed for lokalt at aftale ændringer i centrale overenskomsters/aftalers bestemmelser om løn og løndele, herunder grundløn, arbejds-tidsbestemmelser, fravær på grund af barns 1. sygedag, adgang til tjenestefrihed med/uden løn, ændret betaling for skæve tidspunkter mv.

Desuden kan der indgås aftaler, der indebærer en indskrænkning og/eller en udvidelse af aftaleretten.

De (amts)kommunale arbejdsgiverparter har oplyst, at hvis man lokalt ønsker at fravige centralt aftalte grundlønninger, vil arbejdsgiverparterne forinden endelig godkendelse heraf skulle indhente et forhandlingsmandat i Kommunernes Lønningsnævn.

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen

Henrik Würtzenfeld