Spørgsmål af generel og tværgående karakter vedrørende aftale- og overenskomstforhold for Bornholms Regionskommune

21. maj 2003
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 4.10.03-3/1
HKB
Direkte tlf.nr.: 3347 0625
21. maj 2003

Vedr.: Spørgsmål af generel og tværgående karakter vedrørende aftale- og overenskomstforhold for Bornholms Regionskommune

Medlemsorganisationerne er tidligere i et brev af den 30. januar 2003 blevet orienteret om, at KTO med KL og Amtsrådsforeningen drøftede en række problemstillinger i forhold til det generelle område som følge af dannelsen af Bornholms Regionskommune pr. 1. januar 2003. Repræsentanter fra Bornholms Regionskommune har tillige deltaget i drøftelserne.

Resultatet af drøftelserne har udmøntet sig i vedlagte "Referat om spørgsmål af generel og tværgående karakter vedrørende aftale- og overenskomstforhold for Bornholms Regionskommune."

Referatet indeholder parternes tilkendegivelser om følgende emner:

  • Overgangsproblemstillinger vedrørende rets- og interessetvister
  • Nye ansættelsesbreve med større ansættelsesområde
  • Tjenestemænds retsstilling
  • Generelle aftaler inden for Amtsrådsforeningens område
  • Særligt vedrørende medindflydelse og medbestemmelse
  • Fremtidige problemstillinger, som kan opstå på arbejdspladser, hvor både KL og ARF er arbejdsgiverpart
  • Personalepolitiske projektmidler.

Det fremgår indledningsvist af referatet, at parterne har konstateret, at der ikke kan opnås enighed om fortolkningen af det retlige udgangspunkt for overenskomstdækningen ved Bornholms Regionskommune. KTO har således opretholdt forbeholdet for, at regions-kommunen ikke ensidigt kan frigøre sig fra overenskomsterne. Parterne er imidlertid enige om at søge en forhandlingsmæssig løsning på spørgsmålet. Hvis der ved tilpasnings-forhandlinger med KTO og de berørte organisationer, som har begæret en sådan forhandling, kan opnås enighed om aftale- og overenskomstforholdene, får den principielle uenighed ingen betydning.

Ifølge sekretariatets oplysninger foregår der stadig tilpasningsforhandlinger på det specielle område.

Afslutningsvist kan det oplyses, at KTO har anmodet KL og Amtsrådsforeningen om en drøftelse af anvendelsesområdet for lokale (forhånds)aftaler indgået forud for sammenlægningen den 1. januar 2003. Problemstillingen er formentlig mest aktuel i forhold til nyansættelser, men kan også få betydning for allerede ansatte, der forflyttes. Medlemsorganisationerne vil blive orienteret, når der foreligger nyt herom.

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen

Helle Basse