Indgåelse af tiltrædelsesoverenskomst på selvejende institutioner

20. juni 2003
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 5.02.25-03/13
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0614
20. juni 2003

Vedr.: Indgåelse af tiltrædelsesoverenskomst på selvejende institutioner

 

I bemærkningen til § 1 i aftalen om ny løndannelse fremgår vedrørende KL og Frederiksberg Kommune, at "ansatte ved andre selvejende institutioner end dag- og/eller døgninstitutioner (fx selvejende plejehjem eller idrætshaller) er ikke omfattet af aftalen. For sådanne selvejende institutioner kan det mellem kommunalbestyrelsen og bestyrelsen for vedkommende selvejende institution bestemmes, at der kan aftales ny løndannelse inden for denne aftales bestemmelser.

Det forudsættes ligeledes, at spørgsmålet om kompetence til at indgå aftaler om ny løndannelse for institutionen afklares mellem kommunalbestyrelsen og bestyrelsen for den pågældende selvejende institution".

Formuleringen af ovenstående bestemmelse har skabt nogen usikkerhed om, hvorvidt ansatte ved fx selvejende plejehjem eller idrætshaller er omfattet af aftalen om ny løndannelse, såfremt der mellem kommunalbestyrelsen og bestyrelsen for vedkommende selvejende institution foreligger en aftale herom.

For at komme denne usikkerhed til livs kan KTO oplyse, at ansatte ved andre selvejende institutioner end dag- og/eller døgninstitutioner inden for KL's område og i Frederiksberg Kommune som udgangspunkt ikke er omfattet af aftalen om ny løndannelse - det gælder fx ansatte ved selvejende plejehjem eller idrætshaller.

Bestemmelsen giver alene kommunalbestyrelsen og bestyrelsen for den pågældende selvejende institution mulighed for, fx i forbindelse med en licitation, at bestemme, at der kan aftales ny løndannelse inden for bestemmelserne i aftalen om ny løndannelse, samt mulighed for at afklare spørgsmålet om kompetence til at indgå aftaler om ny løndannelse for den pågældende institution. Fx vil bestyrelsen for den selvejende institution kunne aftale med kommunalbestyrelsen, at kommunen har forhandlingsretten for den pågældende institution.

En sådan aftale mellem kommunalbestyrelsen og bestyrelsen for den selvejende institution medfører ikke i sig selv, at ansatte på institutionen er omfattet af aftalen om ny løndannelse.

Generelt gælder, at såfremt der ikke er indgået en tiltrædelsesoverenskomst mellem organisationen og den selvejende institution/kommunen, er de pågældende ansatte på institutionen som udgangspunkt ikke overenskomstdækket. Skal de ansatte derfor være omfattet af fx aftalen om ny løndannelse, forudsættes derfor indgået en tiltrædelsesoverenskomst mellem den selvejende institution/kommunen og organisationen.

Det bemærkes i den forbindelse, at KL ikke er part i en tiltrædelsesoverenskomst mellem organisationen og den selvejende institution/kommunen, og at KL derfor ikke i den situation vil kunne indgå i løsningen af en interessetvist eller retstvist, jf. §§ 16 og 17 i aftalen om ny løndannelse.

Til inspiration vedlægges , som søges anvendt på FOA's forhandlingsområde. koncept til tiltrædelsesoverenskomst

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen /

Henrik Würtzenfeld