Få del i tiden - nyhedsavis nr. 5 om lokale arbejdstidsaftaler - perspektiver og muligheder

2. juli 2003
Organisationsudsendelse 

 


Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 6.01-15
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0614
2. juli 2003

Vedr.: "Få del i tiden" - nyhedsavis nr. 5 om lokale arbejdstidsaftaler -
perspektiver og muligheder

"Få del i tiden" er den sidste af i alt fem nyhedsaviser om erfaringerne med lokale arbejdstidsaftaler.

Aviserne er tænkt som inspiration til ledere, tillidsrepræsentanter, sikkerhedsrepræsentanter mv., der overvejer eller allerede er i gang med at lave en lokal arbejdstidsaftale på deres arbejdsplads.

I nyhedsavisen kan der bl.a. læses om:

At formanden for KL's løn og personaleudvalg, borgmester Kjeld Hansen udtaler, at lokale arbejdstidsaftaler er med til at gøre (amts)kommunale arbejdspladser mere attraktive. Det er dog vigtigt, at der ikke trækkes noget ned over hovedet på de enkelte arbejdspladser, medarbejdere og ledere. De skal selv kunne se fordelene og selv formulere de lokale arbejdstidsaftaler, hvis aftalerne skal komme til at fungere positivt. Både fagforeninger og de kommunale ledelser har en stor opgave med at motivere de enkelte arbejdspladser.

At formanden for KTO, Dennis Kristensen peger på, at de foreløbige erfaringer med brug af rammeaftalen inden for sundhedssektoren også vil kunne bruges af andre sektorer i den offentlige sektor. Erfaringerne viser, at man ved at give medarbejderne større ansvar og indflydelse på arbejds- og arbejdstidstilrettelæggelsen både vil opleve en større arbejdsglæde og en bedre service for borgerne. Det er dog vigtigt, at der ikke bliver gået på kompromis med arbejdsmiljøet.

At formanden for Dansk Sygeplejeråd, Connie Kruckow peger på, at om 5 år vil det være mere reglen end undtagelsen, at arbejdspladser i sundhedssektoren har deres egen lokale arbejdstidsaftale. Erfaringer viser, at der ikke behøver være modsætninger mellem patienternes og medarbejdernes interesse, når det gælder mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdstider og arbejdsgange.

At formanden for regeringens 100-dages udvalg, sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen udtaler, at rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler giver mulighed for en langt mere fornuftig tilrettelæggelse af arbejdet på sygehusene. Endvidere peger han på, at det er vigtigt, at flere faggrupper end i dag benytter sig af aftalens muligheder.

At arbejdstiderne ikke er tilrettelagt ud fra at kunne levere den bedste og mest effektive behandling af patienterne. Det er vagtplanerne der styrer, hvornår de ansatte møder. Næsten alle arbejder på samme tidspunkt, hvor det ofte kunne være en fordel at sprede mødetidspunkterne. Sissel Vinge fra Forskningscenter for Ledelse og Organisation i Sygehusvæsenet (FLOS) påpeger, at lokale arbejdstidsaftaler ikke kan løse alle problemerne, men er et skridt på vejen.

I rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler fra 1999, som er indgået mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgivere, er der givet de lokale parter mulighed for at fravige de centralt aftalte arbejdstidsregler. Som erstatning kan de lokale parter aftale egne spillerregler, så arbejdstidsreglerne matcher medarbejdernes og arbejdspladsens konkrete behov.

Aviserne er udgivet af parterne på det kommunale og amtskommunale arbejdsmarked.

Yderligere eksemplarer af avisen vil kunne downloades gratis og på www.personaleweb.dk/4Z230I. på denne side

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen
Henrik Würtzenfeld