Fremtidens forhandlingsystem - en skitse

21. oktober 2003
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 2.07-20

SFN/jb
Direkte tlf. nr.: 3347 0611

21. oktober 2003

 

Vedr.: Fremtidens forhandlingssystem - en skitse

 

KTO’s forhandlingsudvalg har på et møde den 9. – 10. oktober 2003 drøftet og foreløbigt tilsluttet sig en skitse for, hvorledes forhandlingerne i 2005 kan afvikles.

I skitsen, som er et kompromis mellem forskellige bud på, hvorledes fremtidens forhandlinger bør afvikles, peges der på, at forhandlingerne skal vendes på hovedet. 

Tanken er, at de enkelte organisationer starter med at forhandle direkte med arbejdsgiverne for at afprøve de aftalemuligheder, der er. Dels bliver det derved muligt for organisationen at blive enig med arbejdsgiverne om en lønmodel, der passer til de enkelte områder, dels vil der komme et fokus på at få løst de konkrete faglige problemer, som den enkelte organisation oplever.

Når disse forhandlinger er afsluttede, starter de generelle forhandlinger, som først og fremmest vil have fokus på at aftale generelle lønstigninger og reguleringsordning med henblik på at sikre reallønnen. Der kan være andre tværgående spørgsmål, der skal forhandles, herunder temaer, som ikke har fundet deres løsning ved de specielle forhandlinger. 

I skitsen indgår endvidere, at der skal fastlægges en model for stillingtagen til et forlig, som indebærer størst mulig sandsynlighed for at undvige Forligsinstitutionen. Samtidig skal modellen sikre, at hverken flertal eller mindretal kan blokere for henholdsvis enkeltorganisationers konfliktvarsling eller flertallets forligsindgåelse. 

Der skal nu arbejdes videre med skitsen med henblik på, at KTO’s repræsentantskab på sit møde den 18. december kan blive præsenteret for modellen.

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen