Udbetaling af optjente feriepenge ved feriehindring

27. november 2003
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.:5.10.01-04
heb
Direkte tlf.nr.: 3347 0627

27. november 2003

 

Vedr.: Udbetaling af optjente feriepenge ved feriehindring

 

Der er i år opstået en del sager om feriehindring/uhævede feriepenge for ansatte i kommuner og amter. Arbejdsdirektoratet, Feriekontoret har afvist at kunne behandle disse sager. De har henvist til, at udbetaling af feriegodtgørelse i henhold til § 44, stk. 2, i ferieloven kræver, at overenskomstens parter har godkendt, at den feriehindring, den pågældende person har haft, er en feriehindring op til ferieårets udløb, jf. § 4, stk. 3, i ferieloven (ferieaftalens § 11). Dette fordi de ansatte i kommuner og amter er omfattet af den mellem KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og KTO indgåede ferieaftale og ikke af ferieloven.

Efter drøftelse med blandt andet KL og Amtsrådsforeningen skal KTO oplyse, at konstateringen af, om der foreligger en feriehindring, jf. ferieaftalens § 11, stk. 1, må ske lokalt og bekræftes ved en lokal enighedserklæring, der kan danne grundlag for udbetaling af feriegodtgørelsen. Jf. i øvrigt nedenfor skal KTO anmode medlemsorganisationerne om at orientere de lokale repræsentanter om spørgsmålet og om den hermed afgivne bemyndigelse til de lokale parter.

Om baggrunden for ovennævnte kan det uddybende oplyses, at i en række af omhandlede sager har der været udarbejdet "enighedsreferater" mellem kommunen/amtet og pågældendes organisation, men efter Feriekontorets opfattelse er det således de parter, der har indgået den pågældende overenskomst (ferieaftalen), som indeholder bestemmelser om feriehindringen, som skal træffe afgørelse om, at betingelserne er opfyldt.

Ferieaftalens parter rettede på den baggrund henvendelse til Feriekontoret, idet det er opfattelsen, at det ikke forekommer hensigtsmæssigt, at de centrale parter skal afholde "mæglingsmøde", hvor man bliver enige om et resultat, som efterfølgende underskrives af parterne eller deres bemyndigede repræsentanter. Som udgangspunkt er det de centrale parters opfattelse, at konstateringen af, om en feriehindring foreligger, må ske lokalt og bekræftes ved aftale mellem pågældende kommune/amt og vedkommende organisations lokale repræsentanter. Denne aftale bør herefter kunne danne grundlag for udbetaling af feriepenge.

Det er opfattelsen, at normalt vil det være helt uproblematisk for de lokale parter at konstatere, om en feriehindring foreligger. Er der tvivl om, hvorvidt forholdet omfatter en feriehindring, må sagen som anden fortolkningstvivl forelægges de centrale parter til fagretslig behandling.

Arbejdsdirektoratet har nu, , meddelt, at man er enige i de ovenfor anførte synspunkter, og vil derfor fremover lægge de lokale parters enighedsreferater om en konstateret feriehindring op til et ferieårs udløb til grund for udbetaling af feriegodtgørelse. jf. vedlagte brev

Det kan afslutningsvis oplyses, at sager, der er rejst overfor KL inden Feriekontorets svar på parternes fælles henvendelse, vil KL ekspedere videre til Feriekontoret.

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen /

Henning Bickham