Faglig voldgift om fleksjobansættelse og forhåndsaftale om ny løn

6. oktober 2004
Organisationsudsendelse    

Til
KTO´s medlemsorganisationer

J.nr.: 5.07.01-12
LF
Direkte tlf.nr.: 3347 0624
6. oktober 2004

Vedr.: Faglig voldgift om fleksjobansættelse og forhåndsaftale om Ny Løn

Til medlemsorganisationernes orientering fremsendes hermed .opmandens kendelse fra 27. maj 2004 i en faglig voldgift mellem Kvindeligt Arbejderforbud (KAD) og KL for Frederiksværk Kommune

Sagen angik spørgsmålet om ansatte i fleksjob var omfattet af en lokalt indgået forhånds-aftale om funktions- og kvalifikationsløn til kommunens rengøringsassistenter.

Opmanden angiver bl.a. i præmisserne: Forhåndsaftalen er efter opbygning, ordlyd og indhold en udfyldning af overenskomsten. Den må for så vidt angår fleksjobbere forstås under hensyntagen til KTO-rammeaftalens § 5, stk. 4. 1. pkt., således, at fleksjobbere kun kan anses for omfattet af den, hvis dette er udtrykkeligt anført, eller det på anden måde godtgøres, at det var parternes fælles vilje, at fleksjobbere skulle være omfattet".

Med afgørelsen fastslås, at ansatte i fleksjob alene er omfattet af lokale forhåndsaftaler om ny løn, såfremt dette eksplicit fremgår af aftalen eller det på anden måde kan godtgøres, f.eks. i forhandlingsreferat eller lign., at forhåndsaftalen også omfatter personer ansat i fleksjob. I lyset af afgørelsen bør medlemsorganisationerne derfor ved forhandlinger om lokale forhåndsaftaler være opmærksom på de særlige forhold, der gælder for ansatte i fleksjob.

KTO skal samtidig gøre opmærksom på, at kendelsens henvisning til § 5, stk. 4.1. pkt. knytter sig til rammeaftale om socialt kapitel 1999. I den nugældende rammeaftale fra 2004 refererer henvisningen til bestemmelsen i § 10, stk. 3. 2 afsnit.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Lisbeth Færch