Kommunalreform med tryghed for de ansatte – afsluttende status

14. oktober 2005
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sag.nr.: 43.7
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0625

14. oktober 2005

 

Vedr.:  Kommunalreform med tryghed for de ansatte - afsluttende status

 

Som bekendt har KTO's formandskab i brev af 7. juni 2005 til samtlige (amts)borgmestre og igen i brev af 29. juni 2005 til borgmestrene i alle landets primærkommuner opfordret til, at der i alle landets (amts)kommuner tages initiativer, som sikrer, at medarbejderne opnår størst mulig tryghed i forbindelse med kommunalreformen.

I KTO's medlemsorganisationsudsendelse af 16. september 2005 blev der givet en foreløbig status over de indkomne besvarelser fra (amts)kommunerne. Ligeledes blev der orienteret om, at KTO havde rettet henvendelse til de (amts)kommuner, som endnu ikke havde besvaret KTO's formandskabs henvendelse. I brevet til (amts)kommunerne blev det påpeget, at KTO påregner at kunne færdiggøre en endelig oversigt over de indkomne besvarelser den 3. oktober 2005.

Af fremgår, hvilke: vedlagte oversigt af 14. oktober 2005

  • (Amts)kommuner der har svaret.
  • (Amts)kommuner, der har indgået en tryghedsaftale/afgivet en tryghedserklæring el.lign.
  • (Amts)kommuner, der har givet tilsagn om at ville optage drøftelse om indgåelse af en tryghedsaftale/afgivelse af en tryghedserklæring el.lign., samt
  • Hvornår (amts)kommunen i givet fald vil optage drøftelse herom.

I alt er der nu pr. 14. oktober 2005 modtaget svar fra i alt 243 (amts)kommuner.

Det vil sige, at ca. 86 % af samtlige (amts)kommuner har svaret, hvilket vurderes at være en være en meget tilfredsstillende svarprocent.

Svarene er fortsat ikke entydige.

Ca. 37 % af de kommuner, som har svaret, har som det fremgår af oversigten, indgået en aftale eller afgivet en tryghedserklæring mv., og derfor allerede nu fulgt KTO's opfordring. Nogle af aftalerne/tryghedsudmeldingerne indeholder en reel tryghedsgaranti, mens andre mere har karakter af en hensigtserklæring. I oplistningen er der således ikke foretaget en vurdering af aftalen/tryghedsudmeldingen. Baggrunden herfor er, at det af KTO's brev til formanden for KL, Eigil W. Rasmussen fra den 29. juni 2005, som var vedlagt det andet borgmesterbrev af s.d., således fremgik:

"For KTO er det, som du også kan se af det inspirationsmateriale vi har udsendt, ikke afgørende efter hvilken procedure tryghedsaftalerne bliver aftalt efter. Det afgørende for KTO er, at der i den enkelte kommune/region tages en politisk drøftelse, og at der med en tryghedsaftale sendes et klart og tydeligt signal til de ansatte om, at eventuelle personaletilpasninger, som følge af kommunalreformen, søges gennemført ved naturlig afgang eller på anden måde, som skaber den nødvendige tryghed og opbakning blandt de ansatte til reformen.

Den konkrete form og indhold i en sådan aftale/politisk udmelding har vi i KTO ikke fastlagt konkrete retningslinier for. Det er fuldt ud op til de lokale parter i kommunen/regionen at finde frem til".

Herudover har ca. 28 % af de kommuner, som har svaret, givet et tilsagn om drøftelse i 2005 om tryghed, men endnu ikke indgået en aftale eller afgivet en tryghedserklæring mv.

Endelig har ca. 35 % af (amts)kommunerne, der har svaret, afvist at følge KTO's opfordring. Svarene varierer dog mellem dem som har meddelt:

  • At de vil optage drøftelse i (begyndelsen af) 2006, når sammenlægningsudvalget eller forberedelsesudvalget er nedsat.
  • At de ikke finder behov for en aftale, fordi de ikke forventer personaletilpasninger.
  • At de ikke finder behov for en tryghedsaftale mv.

Indeholdt i denne del af svarene er der, som tidligere nævnt i medlemsorganisationsudsendelsen af 16. september 2005, således (amts)kommuner, som ikke afviser indgåelse af en tryghedsaftale/tryghedsudmelding, men som mener, at tidspunktet pt. er forkert. Ligeledes er der kommuner, som har meddelt, at de personalemæssige konsekvenser er så små, at de ikke finder behov for indgåelse af en tryghedsaftale mv. I oversigten er der i bemærkningerne til de enkelte besvarelser - navnlig i relation til disse (amts)kommuner - i kort form præciseret konkrete budskaber og baggrunden for (amts)kommunens besvarelse.

Ca. 65 % af kommunerne, der har svaret, tilkendegiver således, at de allerede har indgået en aftale/afgivet en tryghedsudmelding eller givet tilsagn om en drøftelse herom i 2005.

I forhold til amterne kan det oplyses, at alle har svaret. Ingen af amterne har dog afgivet en tryghedsudmelding til de ansatte. Ligeledes har ingen af amterne tilkendegivet, at de er parate til at drøfte en udmelding i løbet af efteråret 2005. En række amter har dog oplyst, at det midlertidige samarbejdsudvalg vil påbegynde drøftelser herom med henblik på, at det kommende regionsråd hurtigt i 2006 kan tage stilling til en eventuel tryghedsaftale.

På KTO's forhandlingsudvalgsmøde den 15. september 2005 blev den videre opfølgningsindsats drøftet. I medlemsorganisationsudsendelsen af 16. september 2005 tilkendegav KTO's formand:

"KTO's forhandlingsudvalg opfordrer til, at der lokalt i (amts)kommunerne presses på for, at der i de kommuner og amter, der enten har afvist KTO's opfordring eller som endnu ikke har taget stilling til opfordringen, herunder de (amts)kommuner, som ikke engang har givet tilsagn om at ville drøfte opfordringen straks i 2006, afgives en politisk udmelding om tryghed for de ansatte også efter den 1. januar 2007".

"For KTO er det ikke afgørende efter hvilken procedure spørgsmålet bliver behandlet. Derimod er det vigtigt, at der tages en politisk drøftelse, og jo før jo bedre, samt at der sendes et klart signal til de ansatte om, at eventuelle personaletilpasninger, som følge af kommunalreformen, søges gennemført ved naturlig afgang eller på anden måde, som skaber den nødvendige tryghed og opbakning blandt de ansatte til reformen".

For god ordens skyld gøres der opmærksom på, at alle svar fra (amts)kommunerne samt KTO's oversigtsskema ligger på KTO's hjemmeside www.kto.dk med henblik på at kunne indgå i de videre lokale drøftelser. Der gøres endvidere opmærksom på, at det på KTO's hjemmeside særskilt fremgår, hvilke kommuner der har indgået en aftale/afgivet en tryghedsudmelding, og den konkrete aftale/tryghedsudmelding kan læses på hjemmesiden.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst /

Henrik Würtzenfeld