Kommunalreformen - fælleserklæring om tilpasningsforhandlinger om vilkår for ansatte i amterne, der overgår til kommunal ansættelse i forbindelse me..

21. marts 2006
Organisationsudsendelse 


Til
KTO's medlemsorganisationer

 

Sagsnr.: 428.35
HKB
Direkte tlf.nr.: 3347 0621
21. marts 2006
 

Vedr.: Kommunalreformen - fælleserklæring om tilpasningsforhandlinger om vilkår for ansatte i amterne, der overgår til kommunal ansættelse i forbindelse med opgave- og strukturreformen pr. 1. januar 2007.

Indledning
Til orientering vedlægges . Fælleserklæringen er indgået mellem KL, KTO og Sundhedskartellet.fælleserklæring om tilpasningsforhandlinger om vilkår for ansatte i amterne, der overgår til kommunal ansættelse i forbindelse med opgave- og strukturreformen pr. 1. januar 2007

Formålet med erklæringen er at igangsætte tilpasningsforhandlinger mellem organisationerne og KL, og at skabe en ramme for disse tilpasningsforhandlinger.

Parterne i fælleserklæringen er enige om snarest muligt at indgå en aftale om ansættelsesvilkår for ansatte i amterne, der overgår til ansættelse i kommunerne i forbindelse med kommunalreformen. Den efterfølgende aftale vil i vidt omfang være en omsætning af fælleserklæringen til aftaletekst. Med fælleserklæringen er der således skabt et grundlag for et parallelt forløb med tilpasningsforhandlinger med organisationerne samtidig med, at de centrale parter færdiggør drøftelserne om en egentlig aftale.

Fælleserklæringen omhandler både generelle forhold og forhold vedrørende organisationernes tilpasningsforhandlinger, jf. nærmere nedenfor.

Generelle forhold
Det konstateres, at der i relation til de generelle KTO-aftaler og tjenestemandsretlige regler ikke er behov for tilpasningsforhandlinger. Det skyldes, at der på tjenestemandsområdet er retsenhed mellem de amtskommunale og kommunale tjenestemands- og pensions-regulativer. De generelle amtskommunale KTO-aftaler er fælles eller enslydende med de kommunale aftaler.

Der er enighed om, at løngarantien, jf. KTO-forligets punkt 4.2., finder anvendelse. I den forbindelse gøres opmærksom på, at KTO og Sundhedskartellet i de videre drøftelser med KL fortsat vil have rejst et krav om, at pension også omfattes af løngarantien inspireret af den statslige aftale om vilkår for overgang fra kommunal til statslig ansættelse, hvor der tales om et pensionsudligningstillæg.

Tilpasningsforhandlinger med organisationerne
Det fremgår af fælleserklæringen, at KL indkalder alle relevante kommunale organisationer til det første møde inden den 1. maj 2006. Der er enighed om at tilstræbe, at tilpasningsforhandlingerne er afsluttet inden sommerferien 2006.

Fælleserklæringen indeholder en række principper for tilpasningsforhandlingerne med organisationerne. Principperne udmøntes i en aftale mellem KL og den forhandlingsberettigede organisation på det kommunale område. Udgangspunktet for tilpasningsforhandlingerne er, at der eksisterer en overenskomst/aftale på det kommunale område, der dækker det pågældende område - evt. ved hjælp af en ændring af dækningsområdet for den kommunale overenskomst/aftale. Parterne i tilpasningsforhandlingerne kan drøfte og fravige principperne i særlige tilfælde, hvis der konkret opstår problemer med at anvende principperne i organisationernes tilpasningsforhandlinger. Det kan fx være kombinationen af amtslig løn og kommunale arbejdstidsregler.

Et af principperne indebærer, at de ansatte fra overgangstidspunktet og i resten af aftale-perioden indtil 31. marts 2008 bevarer amtslig løn og pension. Der kan ydes lønforbedringer efter bestemmelserne om lokal løndannelse i den enkelte kommunale tjeneste-mandsaftale henholdsvis den enkelte kommunale overenskomst. For så vidt angår andre ansættelsesvilkår (end løn og pension) omfattes de ansatte af KL-overenskomsten, idet de ansatte tillige omfattes af evt. bedre individuelle vilkår i henhold til den amtslige overenskomst/aftale.

Udeståender
I fælleserklæringens pkt. 7 er oplistet en række emner, som fortsat henstår til drøftelse. Drøftelsen kan munde ud i flere løsninger. Der kan fx indgås en aftale, aftales et princip for organisationernes tilpasningsforhandlinger eller blot konstateres, at der ikke er noget problem i forbindelse med overgang til kommunal ansættelse.

Medlemsorganisationerne vil blive orienteret, når der foreligger nyt i relation til parternes drøftelser om indgåelse af en aftale.

Såfremt ovenstående giver anledning til spørgsmål kan disse rettes til Henrik Højrup Hansen på tlf. 33 47 06 24 eller Helle Basse på 33 47 06 21.

Med venlig hilsen

Jørgen Holst/
Helle Basse