Udkast til høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelses..

17. oktober 2006

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 762.8
HH
Direkte tlf.nr.: 3347 0624
17. oktober 2006

Vedr.: Udkast til høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet (ansættelsesbevisloven) samt udkast til cirkulære om elektroniske ansættelsesbeviser


KTO har modtaget ovenstående udkast til lovforslag samt cirkulære i høring. De to høringer er modtaget uafhængigt af hinanden, men foreslås besvares samlet. Udkastene vedlægges.

På den baggrund har KTO udarbejdet vedlagte udkast til høringssvar.

Lovforslaget
Lovforslaget har til formål at justere godtgørelsesrammen i forbindelse med krænkelser af ansættelsesbevisloven, idet der foreslås en nedsættelse af godtgørelsesrammen fra 26 uger til 13 uger.

Herudover foreslås mangler ved ansættelsesbeviser opdelt i 3 kategorier i relation til godtgørelse:

  • Mangler, som skal vurderes i forhold til godtgørelsesrammen på 13 uger
  • Mangler, hvor der foreligger skærpende omstændigheder, der indebærer, at godtgørelsesrammen på 13 uger kan forhøjes med 50 pct.
  • Mangler, som er undskyldelige og ikke har haft betydning for ansættelsesforholdet, skal højest kunne udløse en godtgørelse på 1000 kr.

Med lovforslaget skrives godtgørelsesrammen ind i selv loven, og ministerbemyndigelsen til at fastsættes administrative regler om godtgørelsens størrelse ophæves samtidig.

Lovforslaget skal træde i kraft den 1. januar 2007, og vil have virkning på krav på godtgørelse, der rejses efter lovens ikrafttrædelse. Det vil sige, at loven finder anvendelse for alle krav som følge af mangelfulde ansættelsesbeviser uanset tidspunktet for ansættelsesbevisets udstedelse.

I forhold til KTO aftalen om ansættelsesbreve skal det bemærkes, at adgangen til at kræve godtgørelse i henhold til aftalen ved OK-05 er præciseret i aftalens § 5, stk. 4, ved en henvisning til godtgørelsesbekendtgørelsens § 5 (bekendtgørelse nr. 941 af 16. september 2004), som efterfølgende er ændret.

Cirkulæret
Udkastet til cirkulære om elektroniske ansættelsesbeviser henviser til, at ansættelsesbevisloven ikke indeholder formkrav til selve udleveringen af ansættelsesbeviset, men alene et krav om skriftlighed. Efter Beskæftigelsesministeriets opfattelse kan ansættelsesbrevet derfor afleveres elektronisk, hvis elektronisk kommunikation er en naturlig kommunikationsform i virksomheden og i forhold til den konkrete medarbejder.

Udkast til høringssvar
KTO anfører i udkastet til høringssvar, at det efter KTO's opfattelse er unødvendigt at ændre hjemmelsgrundlaget for godtgørelse som foreslået. Domstolene kan allerede med den eksisterende hjemmel fastsætte niveauerne, herunder øge niveauet for godtgørelse når der foreligger skærpende omstændigheder, og nedsætte godtgørelsen under henvisning til en sags samlede omstændigheder. KTO foreslår derfor, at den nuværende godtgørelsesramme på 26 uger bevares, og udfyldes af domstolene.

Endvidere anføres det i udkastet, at det efter KTO's opfattelse er et forkert signal at sende at sænke godtgørelsesrammen, uagtet at det samtidig fremgår, at det er intentionen, at godtgørelsesrammen i fremtiden i højere grad bliver udnyttet, herunder også muligheden for at forhøje med op til halvdelen i de tilfælde, hvor der foreligger skærpende omstændigheder.

Endelig anføres det i udkastet, at KTO finder det positivt, at godtgørelsesrammen kommer til at fremgå af loven i stedet for af en bekendtgørelse.

I forhold til cirkulæret om elektroniske ansættelsesbeviser anføres det i udkastet til høringssvar, at KTO ikke har drøftet med de (amts)kommunale arbejdsgivere om KTO-aftalen om ansættelsesbreve indebærer en pligt til at udstede et fysisk ansættelsesbevis, eller om forpligtelsen vil kunne opfyldes ved udstedelsen af et elektronisk ansættelses-brev. På den baggrund har KTO ikke bemærkninger til cirkulæreudkastet.

Både for så vidt angår bemærkninger til cirkulæret og til lovforslaget, henvises endvidere til evt. høringssvar fra LO, FTF og AC.

Såfremt medlemsorganisationer har bemærkninger til udkastet til høringssvar bedes disse være KTO i hænde senest tirsdag den 24. oktober 2006 kl. 12.00 (att.. Henrik Højrup Hansen, e-mail hh@kto.dk).

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst /

Henrik Højrup Hansen