Protokollat til aftalen om fravær af familiemæssige årsager

28. marts 2007

Organisationsudsendelse 


Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 11.53
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0625
28. marts 2007
 

Vedr.: Protokollat til aftalen om fravær af familiemæssige årsager
 

KTO orienterede i brev af 22. september 2006 om Ligestillingsnævnets afgørelse i en sag rejst af KTO på vegne af et medlem fra FOA.

Sagen vedrørte spørgsmålet om, hvorvidt § 30, stk. 3 i aftale om fravær af familiemæssige årsager mellem KTO, KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune er forenelig med ligebehandlingsloven.

Den konkrete sag vedrørte, hvorvidt en begrænsning af overførselsadgangen for omsorgsdage fra det kalenderår, hvor barnet er født, til det efterfølgende kalenderår, er i overensstemmelse med ligebehandlingsloven i de tilfælde, hvor kvindelige ansatte benytter sin ret til at udvide barselsorloven med 8 eller 14 uger udover de 32 uger, således at den samlede barselsorlov strækker sig ud over et kalenderår.

Ligestillingsnævnet har den 14. september 2006 truffet afgørelse om, at indklagede skal anerkende, at bestemmelsen i fraværsaftalens § 30, stk. 3, er i strid med ligebehandlingslovens § 4 i det omfang, bestemmelsen fører til, at en kvinde, der benytter sin ret til barselsorlov, mister retten til at afholde omsorgsdage.

KTO har i lyset af dommen drøftet en tilpasning af aftaleteksten til Ligestillingsnævnets afgørelse med KL og Danske Regioner.

Der er på den baggrund opnået enighed om vedlagte protokollat.

Udvidet mulighed for at overføre uforbrugte omsorgsdage
Med protokollatet er der nu etableret mulighed for at kunne overføre uforbrugte omsorgsdage i en række situationer, hvor orloven strækker sig ud over ét kalenderår (§ 30, stk. 3. nr. 2 og 3) som følge af.

  • Ny fødsel eller adoption: Det vil sige påbegyndelse af førtidig barselsorlov, graviditetsorlov, afhentning af barn i udlandet/Danmark mv.
  • Barns indlæggelse: Det vil sige i den situation, hvor arbejdet ikke genoptages i indlæggelsesperioden, og hvor retten til fravær forlænges tilsvarende.
  • Forlængelse af orlov: Det vil sige forlængelse med 8 eller 14 uger udover de 32 uger efter den 14. uge efter fødslen.

Endelig er der taget højde for den situation, hvor en ansat i umiddelbar forlængelse af (eller ved afbrud af) børnepasningsorlov ved et ældre barn starter førtidig barselsorlov, graviditetsorlov eller et nyt adoptionsforløb.

Det gælder dog her, at afholdes der børnepasningsorlov for et ældre barn i forlængelse af fx barselsorloven, skal den ansatte sikre sig afholdelse af sine omsorgsdage inden påbegyndelsen af børnepasningsorloven. Såfremt den ansatte ikke sikrer sig dette, vil uforbrugte omsorgsdage, som hidtil, ikke kunne overføres.

Retten til overførsel gælder alle de omsorgsdage den ansatte har ret til - det vil sige også eventuelle omsorgsdage for søskende.

§ 30, stk. 3. nr. 1 er uændret.

Ikrafttræden
Aftalens § 30, stk. 3 nr. 2 og 3 trådte i kraft med virkning fra Ligestillingsnævnets afgørelse - det vil sige den 14. september 2006.

Der er imidlertid enighed om, som det fremgår af vedlagte administrative information fra KL, at i de tilfælde, hvor en medarbejder af egen drift henvender sig med dokumentation for at have været i en tilsvarende situation, som omfattet af § 30, stk. 3 nr. 2 og 3 før ikrafttrædelsestidspunktet, får den pågældende ret til det antal omsorgsdage, som er gået tabt på grund af afholdelse af barselsorlov mv. Disse omsorgsdage skal afholdes indenfor 12 måneder efter, at den pågældende har dokumenteret sin ret.

Retten gælder for ansatte omfattet af aftalen om fravær af familiemæssige årsager på orlovstidspunktet og på tidspunktet for dokumentationen af de tabte omsorgsdage. Dette gælder uanset om den ansatte har skiftet arbejdsgiver indenfor aftalens område i perioden.

Er den ansatte fratrådt og dermed ikke længere omfattet af aftalen om fravær af familiemæssige årsager, meddeler KL i den administrative information, at der ikke kan ske en overførsel, herunder en konvertering til et kontantbeløb. KTO har konkret i forhold til den manglende mulighed for konvertering til et kontantbeløb meddelt KL og Danske Regioner, at KTO tager forbehold herfor.

Danske Regioner har meddelt, at de på tilsvarende vis vil informere regionerne, herunder om situationer indtruffet før den 14. september 2006.

Med venlig hilsen
Jørgen Holst
Henrik Würtzenfeld