Ferieforhold i forbindelse med stillingsskift

28. juni 2007
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 92.74
HEB
Direkte tlf.nr.: 3347 0627
28. juni 2007

Vedr.: Ferieforhold i forbindelse med stillingsskift


Gennem de seneste år har der kunne konstateres en uenighed mellem KL, Danske Regioner (Amtsrådsforeningen) og KTO om fortolkning af fratrædelse i feriemæssig henseende. Uenigheden blev oprindeligt konstateret i forbindelse med en konkret sag, hvori spørgsmålet var, om en medarbejder, der opsagde sin stilling i en af en kommunes institutioner og umiddelbart herefter tiltrådte en ny stilling i en anden af kommunes institutioner var fratrådt i ferieaftalens forstand og dermed var berettiget til feriegodtgørelse.

Den konkrete sag er nu løst mellem KL og KTO i overensstemmelse med KTO's påstand. KL og KTO er samtidig med virkning fra 27. juni 2007 enige om følgende fortolkningsgrundlag af begrebet fratræden i feriemæssig henseende:

Fratrædelse i ferieaftalens forstand med den konsekvens, at der skal udbetales feriegodtgørelse i henhold til ferieaftalens § 30 skal som udgangspunkt fortolkes i overensstemmelse med gældende funktionærret, da ferieaftalen ikke nærmere regulerer spørgsmålet om fratrædelse/fortsat ansættelse. Dog fastslår ferieaftalens § 45, stk. 4, at umiddelbar overgang fra ansættelse på timeløn til månedsløn anses som fratrædelse.

Spørgsmålet om fratrædelse er særlig aktuel i de situationer, hvor ansatte ændrer beskæftigelse, men hvor den ansatte forbliver ansat i samme kommune. Det kan eksempelvis ske i følgende situationer:

  • Den ansatte opsiger sin stilling i en institution for derefter at tage ansættelse i en anden institution.
  • Den ansatte går fra en deltidsstilling til en fuldtidsstilling i kommunen eller omvendt.
  • Den ansatte skifter til en anden overenskomst i forbindelse med avancement.

Spørgsmålet om fratrædelse må efter parternes opfattelse afgøres ud fra en vurdering af den konkrete situation, herunder en eventuel aftale om fratrædelse har været tilsigtet. I vurderingen kan der fx lægges vægt på flere forhold:

  • Har en ansatte selv opsagt sin stilling med sædvanligt opsigelsesvarsel?
  • Er ancienniteten i relation til opsigelse eller løn videreført?
  • Er der angivet samme ansættelsessted i ansættelsesbrevet eller ej?
  • Er der udstedt et nyt ansættelsesbrev?
  • Er der aftalt prøvetid i det ændrede ansættelsesforhold?

KTO skal gøre medlemsorganisationerne opmærksom på, at KL og KTO er enige om, at eventuelt eksisterende sager, hvor fratræden er sket inden forligets indgåelse, og som måtte afvige fra ovenstående, skal fremsendes til KL inden 6 måneder med henblik på at søge disse forligt i overensstemmelse med parternes nu gældende fortolkning. Ferieaftalens forældelsesfrister er i øvrigt gældende.

Det skal bemærkes, at der p.t. ikke er en tilsvarende afklaring af spørgsmålet med Danske Regioner. KTO vil snarest muligt orientere medlemsorganisationerne, når der foreligger noget nyt herom.
 
 

Med venlig hilsen

Helle Basse /

Henning Bickham