KTO’s høringssvar på udkast til lovforslag om Arbejdsretten og de faglige voldgiftsretter

17. september 2007

Organisationsudsendelse 




Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1134.7
HKB
Direkte tlf.nr.: 3347 0621
17. september 2007

 

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovforslag om Arbejdsretten og de faglige voldgiftsretter

KTO har den 13. september 2007 afgivet vedlagte høringssvar på Beskæftigelsesministeriets udkast til lovforslag om Arbejdsretten og de faglige voldgifter. Høringssvaret er afgivet efter drøftelse i forhandlingsudvalgets sekretariatsudvalg.

Beskæftigelsesministeriets lovudkast vedlægges tillige.

Lovudkastet skal ses i sammenhæng med den betænkning, der den 22. maj 2007 blev afgivet fra udvalget om Arbejdsretten og de faglige voldgiftsretter (Betænkning 1489/2007). Udvalget blev nedsat på baggrund af en fælles henvendelse fra DA og LO med opfordring til igangsætning af et lovforberedende arbejde om revision af arbejdsretsloven. Udvalget har bestået af repræsentanter fra DA, SALA, FA, Finansministeriet, Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet KL, Danske Regioner LO, FTF, AC og LH.

Det fremgår af de almindelige lovbemærkninger, at lovforslaget nøje følger udkastet fra det lovforberedende udvalg, og har til formål at regulere alle væsentlige spørgs-mål, der kan opstå i forbindelse med tvistløsning inden for det arbejdsretlige tvistløsningssystem.

Henset hertil har KTO svaret Beskæftigelsesministeriet, at KTO ikke har bemærkninger til udkastet.

Udkastet indebærer i øvrigt i hovedtræk, jf. bemærkningerne:

  • I kapitel 1 videreføres de hidtidige regler om Arbejdsretten, dog med visse mindre justeringer, præciseringer samt sproglige ændringer.
  • I kapitel 2 foreslås de faglige voldgiftsretters kompetence, funktion og virkemåde funderet og deres domstolslignende karakter understreget. Bestemmelserne er i det væsentlige nye, men kun som lovbestemmelser.
  • I kapitel 3 foreslås en række fælles bestemmelser for Arbejdsretten og de faglige voldgiftsretter om fuldbyrdelse, ikrafttræden og konsekvensrettelser i andre love.

For en mere udførlig oversigt over hovedpunkterne i kapitlerne henvises til s. 11-13 i lovudkastet.

Udvalgets betænkning kan hentes på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside (www.bm.dk under fanebladet "udgivelser").

Med venlig hilsen
Jørgen Holst
Helle Basse