Aftale om ansættelsesvilkår for ansatte i Region Syddanmark, som er overgået til ansættelse i Vejle Kommune pr. 1. januar 2008 som led i kommunens o..

2. juni 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1161.37
HKB
Direkte tlf.nr.: 3347 0621
2. juni 2008
 

Vedr.: Aftale om ansættelsesvilkår for ansatte i Region Syddanmark, som er overgået til ansættelse i Vejle Kommune pr. 1. januar 2008 som led i kommunens overtagelse af social/socialpsykiatriske tilbud fra regionen

Baggrund
Medlemsorganisationerne er tidligere den 8. oktober 2007 blevet orienteret om, at
KTO havde rettet henvendelse til KL og Danske Regioner med henblik på at indgå en aftale om vilkår for overførsel omfattende ansatte på de såkaldte "kan-institutioner". I forbindelse med kommunalreformen indgik parterne et protokollat af 10. marts 2006 om vilkår for førtidig overgang, hvori det blandt andet var aftalt, at man efterfølgende ville indgå en aftale vedrørende "kan-institutioner".

KL og KTO er nu enige om vedlagte aftale om ansættelsesvilkår for ansatte i Region Syddanmark, som er overgået til ansættelse i Vejle Kommune pr. 1. januar 2008 som led i kommunens overtagelse af social/socialpsykiatriske tilbud fra regionen.

Aftalen er godkendt i KTO's forhandlingsudvalg, og forventes snarest underskrevet af parterne. Den underskrevne aftale vil herefter være tilgængelig på KTO's hjemmeside.

Aftalen udsendes nu med henblik på, at der mellem KL og de berørte organisationer kan påbegyndes drøftelser om udmøntning af aftalens principper. KL har tilkendegivet, at KL i videst muligt omfang vil forsøge at gennemføre tilpasningsforhandlingerne i sammenhæng med redigeringen af overenskomsterne.

KL og KTO har i første omgang indgået en aftale, som alene omfatter ansatte, som den 1. januar 2008 overgik til ansættelse i Vejle Kommune som led i kommunens overtagelse af social/socialpsykiatriske tilbud fra regionen. KL har i forbindelse med overførslen frasagt sig de regionale overenskomster og aftaler, jf. virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a. Til orientering vedlægges en af KL udarbejdet oversigt over de personalegrupper, som er omfattet af overførslen til Vejle Kommune.

KL har i drøftelserne med KTO tilkendegivet, at de snarest muligt vil tage initiativ til at indgå en generel principaftale om ansættelsesvilkår for ansatte der som følge af bestemmelserne om "kan-institutioner" overføres fra en region til en kommune. Det er intentionen, at en sådan generel aftale kan ligge klar i rimelig tid til at gennemføre evt. tilpasningsforhandlinger forud for evt. overførsler pr. 1. januar 2009.

Danske Regioner har på vegne af Regionernes Lønnings- og Takstnævn tilkendegivet, at de tilsvarende er indstillet på at indgå en generel principaftale om ansættelsesvilkår for ansatte, der som følge af bestemmelserne om "kan-institutioner", tilbageføres fra en kommune til en region.

Om selve aftalen
Aftalen indledes med følgende passus, i hvilket lys hele aftalen skal læses:

" Aftalens formål er at sætte de overordnede rammer for tilpasningsforhandlingerne på de enkelte overenskomstområder. Hensigten med aftalen er at sikre ansatte, der overgår til Vejle Kommune som led i kommunens overtagelse af social/socialpsykiatrisk tilbud fra regionen, jf. § 186 i lov om social service, tilsvarende vilkår, som ansatte, som pr. 1. januar 2007 blev overført fra amterne til kommunerne som led i opgave- og strukturreformen"

I forhold til principaftalen om ansættelsesvilkår for ansatte i amter, HUR eller H:S, som overgår til ansættelse i kommunerne i forbindelse med opgave- og strukturreformen, er den indgåede aftale anderledes på følgende punkter:

Løngarantien (§ 6, stk. 2, 3 og 4, § 9, stk. 2, § 10, § 11 og § 12)
Løngarantiaftalens bestemmelser er indarbejdet i aftalen. Det indebærer, at løngarantibestemmelserne bliver en del af den tilpasningsaftale, som indgås mellem KL og organisationen.

Løn- og ansættelsesvilkår indtil 1. april 2008. (§ 6, stk. 1)
Aftalen baserer sig på, at de ansatte som en personlig ordning følger løn- og ansættelsesvilkår svarende til løn- og ansættelsesvilkårene i de regionale overenskomster, der var gældende pr. 31. december 2007. I aftalen om vilkår for overførsel pr. 1. januar 2007 fulgte de ansatte de regionale løn- og pensionsvilkår indtil 1. april 2008. KL har begrundet forskellen i forhold til kommunalreformen med den korte periode fra overførslen 1. januar 2008 og frem til 1. april 2008.

Bortfald af særvilkår inden 1. april 2008 (§ 7)
I lighed med aftalen om vilkår for overførsel pr.1. januar 2007 gives der den ansatte mulighed for at vælge sig over på kommunale løn- og ansættelsesvilkår. Henset til at princip-aftalen regulerer en periode, som er passeret, er det aftalt, at valget kan foretages med tilbagevirkende kraft til den 1. januar 2008 indtil 1 måned fra datoen for den enkelte tilpasningsaftales underskrivelse. KL har i drøftelserne om aftalen tilkendegivet, at der ved fastsættelse af den konkrete frist i henhold til § 7, stk. 1, forudsættes taget hensyn til, hvis 1 månedsfristen helt eller delvist kommer til at ligge i sommerferieperioden.

Ikrafttræden og ophør (§ 14)
Henset til aftalens specifikke karakter omhandlende alene institutioner i Region Syddanmark, som er overført til Vejle Kommune, og at parterne senere vil indgå en generel aftale, er der opnået enighed om en lidt anderledes ophørsbestemmelse. Aftalen gælder indtil der er indgået tilpasningsaftaler på de enkelte overenskomstområder, på hvilket tidspunkt den ophører uden opsigelse.

Medlemsorganisationerne vil blive orienteret på ny, når der er nyt fra drøftelserne om en generel aftale.

Eventuelle spørgsmål til aftalen kan rettes til Henrik Højrup Hansen på tlf. 33 47 06 24 eller Helle Basse på tlf. 33 47 06 21.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Helle Basse