Rammeaftale om seniorpolitik - plus lidt mere om seniorpolitik

1. juli 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1179.126
HH
Direkte tlf.nr.: 3347 0624
1. juli 2008
 

Vedr.: Rammeaftale om seniorpolitik - plus lidt mere om seniorpolitik

1. Underskrevet Rammeaftale om seniorpolitik - KL
Der foreligger nu en underskrevet Rammeaftale om seniorpolitik på KL's område. Den underskrevne aftale vedlægges. 

Bilag til rammeaftalen vil blive eftersendt, så snart de er udarbejdet.

På baggrund af det ved OK-08 aftalte om seniorinitiativer (KTO/KL forligets bilag 4.1) er der foretaget følgende ændringer i rammeaftalen:

Indledning
I forhold til den i forligsteksten angivne indledningstekst er der udarbejdet en mere sammenhængende og OK-08 målrettet indledningstekst. Indledningen indeholder bl.a. teksten om informering og drøftelse med medarbejderrepræsentanterne i kommunens hovedudvalg af kommunens seniorindsats.

Bestemmelse om seniorsamtale
Den aftalte bestemmelse er indarbejdet i aftalens § 3.

Redaktionel gennemgang
Med henblik på at synliggøre rammeaftalens fastholdelsessigte er der til hvert kapitel indarbejdet en kort indledning med angivelse af fastholdelseselementerne i de enkelte ordninger. Herudover er terminologien i generationsskiftekapitlet ændret, da der ikke længere tales om "fratrædelsesbeløb" men om en "fastholdelsesbonus".

Endelig er der gennemført en ny paragrafstruktur igennem hele aftalen i stedet for de meget lange paragraffer som aftalen fra OK-05 og tidligere aftaler har indeholdt.

Bilag
Bilag 2 til rammeaftalen fra OK-05 "Eksempler på beregning af de økonomiske muligheder i ved generationsskifteaftaler" udgår som bilag, idet eksemplerne i bilaget indarbejdes i det vejlednings- og inspirationsmateriale som er under udarbejdelse, jf. nærmere nedenfor, og som ligeledes vil blive optrykt som bilag 4 til aftalen.

Som bilag 3 til aftalen vil blive optrykt "protokollat om udmøntning af trepartsmidlerne til seniorpolitiske initiativer", inkl. oversigt over fordeling af trepartsmidlerne til kommunepuljer. For en nærmere gennemgang af bestemmelserne om seniordage og kommunepuljer henvises til medlemsorganisationsudsendelse af 28. januar 2008 "Seniorinitiativer i delforliget fra den 3. politiske forhandling mellem KL og KTO", samt nedenfor under pkt. 4.

"Tabel over værdien af pensionsforbedringer for tjenestemænd i forbindelse med seniorpolitiske ordninger" og "Tabel over udgift til aftaler om ikke at foretage førtidsfradrag mv." optrykkes som henholdsvis bilag 1 og 2.

Andet
De særlige kommunalreformbestemmelser, som blev aftalt ved OK-05, er slettet.

I ikrafttrædelsesbestemmelsen er som bemærkningstekst indarbejdet de særlige ikrafttrædelses- og ophørsbestemmelser vedrørende "Protokollat om udmøntning af trepartsmidler til seniorpolitiske initiativer".

Med henvisning til ophævelse af den pligtige afgangsalder for tjenestemænd i tjenestemands- og pensionsregulativet er der i forhold til bestemmelserne om tillæggelse af ekstraordinær pensionsalder foretaget en tilpasning, således at der i fx bemærkningen til § 11, stk. 1, litra 3, 4. afsnit nu står "tillæggelse af ekstraordinær pensionsalder kan ikke bevirke en samlet pensionsalder på mere end 37 år eller en samlet pensionsalder højere, end hvad der ville være optjent ved udgangen af den måned, hvori den pågældende fylder 70 år".

2. Vejlednings- og inspirationsmateriale
Som en del af KTO/KL-forliget var der enighed om at udarbejde vejlednings- og inspirationsmateriale til rammeaftalen om seniorpolitik.

Vejlednings- og inspirationsmaterialet er under udarbejdelse, og planlægges udsendt til KTO's medlemsorganisationer, MED/SU og kommunerne oktober/november 2008.

KTO's medlemsorganisationer vil få mulighed for - udover at vejledningsmaterialet optrykkes som bilag til aftalen og gøres tilgængelig på personaleweb - at købe yderligere eksemplarer af den trykte version af vejledningsmaterialet ved forudbestilling, udover det antal eksemplarer som udsendes til medlemsorganisationerne.

Nærmere information herom vil blive udsendt senere.

3. Rammeaftalen om seniorpolitik med KTO's kommentarer
I løbet af efteråret 2008 vil KTO udgive en kommenteret udgave af Rammeaftale om seniorpolitik. Det er intentionen, at den kommenterede udgave både vil omfatte KL og RLTN-området. Endvidere vil den kommenterede aftale som bilag indeholde det under pkt. 2 omtalte vejlednings- og inspirationsmateriale.

Nærmere information herom vil blive udsendt senere.

4. Konvertering af centralt fastlagt seniorrettighed senest 1. oktober 2008
KTO skal endelig opfordre til, at medlemsorganisationerne orienterer om, evt. i fagblade eller lignende, at såfremt ansatte, som pr. 1. januar 2009 er berettiget til centralt aftalte seniorrettigheder, ønsker at konvertere det centralt aftalte udgangspunkt for seniorrettigheden til en af de aftalt muligheder, skal arbejdsgiveren både på KL-området og på RLTN-området have meddelelse herom senest den 1. oktober 2008.

KL-området
Udgangspunktet for aftalen om seniorrettigheder i kommunerne er seniordage.

Den enkelte ansatte har ret til at konvertere sine seniordage til en anden seniorordning i henhold til protokollatet. De elementer, der kan vælges i stedet for seniordage, er bonus eller pension.

Såfremt den ansatte ønsker at konvertere sine seniordage til enten bonus eller pension, skal den ansatte senest den 1. oktober året før retten til seniordage indtræder meddele til sin arbejdsgiver, at man ønsker at konvertere sine seniordage. Det indebærer, at en ansat, som pr. januar 2009 opnår ret til et antal seniordage, senest den 1. oktober 2008 skal meddele til sin arbejdsgiver, såfremt den ansatte ønsker at konvertere seniordagene til bonus eller pensionsindbetaling.

Foretager den ansatte sig ingenting, har den ansatte ret til seniordage, men ikke ret til på et senere tidspunkt at konvertere til bonus eller pension.

Den ansatte træffer sit valg for et år ad gangen.

For en nærmere beskrivelse af seniordage og mulighederne for at konvertere til bonus eller pension henvises til medlemsorganisationsudsendelse af 28. januar 2008 "Seniorinitiativer i delforliget fra den 3. politiske forhandling mellem KL og KTO".

I det annoncerede vejlednings- og inspirationsmateriale vil KL og KTO komme med en yderligere beskrivelse af "vekselkurserne" mellem seniordage og bonus/pension.

RLTN-området
Udgangspunktet for aftalen om seniorrettigheder i regionerne er en seniorbonus.

Den enkelte ansatte har ret til at konvertere sin seniorbonus til en anden seniorordning, eller til en kombination af seniorordninger i henhold til protokollatet. De elementer, der kan vælges i stedet for eller i kombination med bonus, er seniordage, ekstraordinær pensionsindbetaling og/eller særlige selvvalgte kompetenceudviklingsforløb.

Såfremt den ansatte ønsker at konvertere sin seniorbonus til fx seniordage, skal den ansatte senest den 1. oktober året før bonussen kommer til udbetaling meddele dette til arbejdsgiveren. Det indebærer, at en ansat, som den 1. januar 2009 har ret til en bonus, senest den 1. oktober 2008 skal meddele til sin arbejdsgiver, såfremt den ansatte ønsker at konvertere bonussen helt eller delvis til seniordage, selvvalgt kompetenceudvikling eller pension.

Foretager den ansatte sig ingenting, har den ansatte ret til seniorbonus, men ikke ret til på et senere tidspunkt at konvertere til seniordage.

Den ansatte træffer sit valg for et år ad gangen.

For en nærmere beskrivelse af seniorbonus og mulighederne for at konvertere henvises til medlemsorganisationsudsendelse af 13. februar 2008 "Seniorinitiativer aftalt ved politisk forhandling mellem KTO og RLTN den 7. februar 2008".

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henrik Højrup Hansen