Gruppelivsaftalen - ændring af begunstigelsesbe-stemmelsen i aftalens § 3, stk. 2

2. juli 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 349.42
HEB
Direkte tlf.nr.: 3347 0627
2. juli 2008
 

Vedr.: Gruppelivsaftalen - ændring af begunstigelsesbestem- melsen i aftalens § 3, stk. 2

Forsikringsaftaleloven er ændret i forhold til forsikringsaftaler, herunder gruppelivsaftaler, der indgås efter den 1. januar 2008 således, at en samlever kan være omfattet af begrebet "nærmeste pårørende".

Tjenestemænd og reglementsansatte m.fl., der før den 1. januar 2008 har været omfattet af Aftale om gruppelivsforsikring for tjenestemænd og visse andre ansatte, er således ikke omfattet af denne lovændring.

Som følge heraf er det ved overenskomstforhandlingerne aftalt at ændre gruppelivsaftalen således, at tjenestemænd og reglementsansatte m.fl. ligestilles, hvad enten de er blevet omfattet af gruppelivsaftalen før eller efter 1. januar 2008.

Det er samtidig aftalt, at berørte medarbejdere, der ikke ønsker at blive omfattet af ændringen i gruppelivsaftalen, kan indgå aftale med Forenede Gruppeliv (FG)/ALKA om fortsat at være omfattet af den nugældende regel. Aftalen skal være indgået inden den 1. oktober 2008.

Med henblik på at informere berørte medarbejder om ændringen i gruppelivsaftalen og om muligheden for ikke at blive omfattet heraf, er der efter drøftelse mellem KL, RLTN og KTO udarbejdet vedlagte informationsbrev.

KL og RLTN har anmodet kommunerne og regionerne om, at bekendtgøre informationsbrevet for de medarbejdere, der er omfattet af Aftale om gruppelivsforsikring for tjenestemænd og visse andre ansatte (i det følgende benævnt gruppemedlemmer).

Ændringen i gruppelivsaftalen svarer til den ændring i forsikringsaftaleloven, der blev gennemført den 1. januar 2008 med virkning for forsikringsaftaler, herunder gruppelivsaftaler, der indgås efter den 1. januar 2008. Ændringen i gruppelivsaftalen har kun reel betydning for tjenestemænd m.fl., der har været omfattet af gruppelivsaftalen fra før 1. januar 2008, idet nye gruppemedlemmer, der er kommet ind i gruppelivsordningen efter 1. januar 2008, allerede er omfattet af forsikringsaftalelovens nye definition af nærmeste pårørende.

Baggrunden for at ændre gruppelivsaftalen er således at sikre ligestilling mellem gruppemedlemmerne.

For det enkelte gruppemedlem betyder ændringen i aftalen, at gruppelivssummen efter et gruppemedlem, der ikke efterlader sig ægtefælle eller registreret partner, tilfalder en eventuel samlever, hvis ikke andet skriftligt er aftalt mellem gruppemedlemmet og FG/ALKA, jf. gruppelivsaftalens § 3, stk. 2.

Det er derfor vigtigt, at de berørte medarbejdere bliver informeret om, at de har mulighed for at indgå aftale med FG om fortsat at være omfattet af den hidtidige begunstigelsesbestemmelse, der ikke omfatter en samlever.

KL, RLTN og KTO er enige om, at den enkelte kommune/region kan anvende den metode, kommunen/regionen sædvanligvis bruger ved spredning af information til regionens medarbejdere, f.eks. anvendelse af regionens intranet. KL, RLTN og KTO skal i den forbindelse understrege, at det har afgørende betydning, at medarbejderen får kendskab til det vedlagte informationsbrev.

Opmærksomheden henledes på, at brevet også har betydning for tjenestemandspensionister, der er omfattet af gruppelivsaftalen.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henning Bickham