Begrænset brug af aftalen om integrations- og oplæringsstillinger

17. september 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 858.192
HV
Direkte tlf.nr.: 3347 0614
17. september 2008
 

Vedr.: Begrænset brug af aftalen om integrations- og oplæringsstillinger

Ind til videre er der kun én ud af 98 kommune, der har oprettet integrations- og oplæringsstillinger, og det skyldes bl.a. kommunernes manglende kendskab til aftalen om integrations- og oplæringsstillinger samt travlhed i forbindelse med kommunalreformen.

Det viser en netop offentliggjort undersøgelsen af SFI - Det nationale forskningscenter for velfærd - om "Integrations- og oplæringsstillinger i kommunerne". 

Danmarks Radio har den 16. september 2008 bragt et indslag om undersøgelsen, og i den forbindelse udtrykker KTO's formand Anders Bondo Christensen sin undren over den begrænsede brug af aftalen:

"Det var kommunerne, der ville have ordningen. Derfor kan det undre, at de ikke har benyttet den. Integrationen er en fælles opgave, og vi indgik aftalen for at hjælpe den på vej".

Undersøgelsen viser også, at den 1/3 af kommunerne, der har et godt kendskab til aftalen overvejende, har fokus på integrationsaspektet, og næsten ikke på rekrutterings- og oplæringsaspektet. Kommunerne mener, at aftalen primært skal anvendes på gruppen af ledige.

I undersøgelsens perspektivering for øget brug af aftalen, fremhæver SFI det uudnyttede potentiale ved integrations- og oplæringsstillinger. Forskellige grupper af ikke-ledige kunne med fordel ansættes i stillingerne, hvilket bl.a. kunne være personer som ikke er dækket af andre ordninger eller som er overkvalificeret til deres nuværende job.

Integrations- og oplæringsstillinger giver mulighed for ansættelse af indvandrere, efterkommere og unge, som har brug for fx sproglig eller faglig oplæring. Personer, der ansættes i integrations- og oplæringsstillinger, aflønnes med 80 % af den overenskomstfastsatte løn, idet der arbejdes 80 %, mens de øvrige 20 % af arbejdstiden anvendes på oplæring. Efter senest et år overgås til ordinær ansættelse.

Undersøgelsen er bestilt af KL og KTO, og er en del af et opfølgningsprojekt til aftalen, som blev iværksat i 2007. Formålet med undersøgelsen har været at kvalificere det videre udviklingsarbejde i projektet mhp. at fremkomme med tiltag, der kan gøre det mere oplagt og meningsgivende at oprette integrations- og oplæringsstillinger.

SFI- Rapporten kan hentes på SFI's hjemmeside www.sfi.dk eller på KTO's hjemmeside . Yderligere oplysninger om undersøgelsen kan fås ved henvendelse til Henrik Vittrup, hv@kto.dk eller på telefon 3347-0614.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henrik Vittrup