Høringssvar i anledning af høring over betænkning om udveksling af oplysninger inden for den offentlige forvaltning

21. januar 2009

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1705.15
HH
Direkte tlf.nr.: 3347 0624
21. januar 2009
 

Vedr.:  Høringssvar i anledning af høring over betænkning om udveksling af oplysninger inden for den offentlige forvaltning

 

Justitsministeriets har anmodet KTO om at modtage en udtalelse om ovenstående betænknings anbefalinger og lovudkast vedrørende ændring af forvaltningsloven og persondataloven. Betænkningen vedlægges ikke, men vil kunne hentes på KTO's hjemmeside sammen med nærværende brev.

I betænkningen anbefales, at adgangen til både elektronisk og manuelt at videregive personoplysninger mellem forskellige forvaltningsmyndigheder reguleres af persondataloven. Udvalget har på den baggrund udarbejdet et forslag til ændring af forvaltningsloven, hvor forvaltningslovens § 28, stk. 1-5 ophæves, og erstattes af bl.a. en henvisning til de relevante bestemmelser i persondataloven.

På den baggrund har KTO afgivet vedlagte høringssvar af d.d.

I høringssvaret tilkendegiver KTO, at KTO overordnet set er enig i formålet med at fremkomme med et forslag til en ny samlet regulering af adgangen til at udveksle oplysninger inden for den offentlige forvaltning. KTO er således enig i, at betingelserne for forvaltningsmyndigheders udveksling af oplysninger i videst muligt omfang bør være de samme, uanset hvordan udvekslingen finder sted. Det bør efter KTO's opfattelse ikke være afgørende for betingelserne for videregivelse, om et dokument videregives i papirform, eller scannes og videregives elektronisk.

KTO har noteret sig fire konsekvenser af denne model, som KTO har bemærkninger til.

Bemærkninger knytter sig til følgende overskrifter, i det der for en nærmere gennemgang henvises til høringssvaret:

  • Svækkelse af samtykkekravet.
  • Nødvendigt for den modtagende myndigheds sagsbehandling.
  • Datatilsynet som tilsynsmyndighed.
  • Brugervenlighed".

Herudover bemærkes, at KTO's bemærkninger er afgivet med henvisning til de potentielle konsekvenser for mulighederne for videregivelse af personalesager/personoplysninger.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henrik Højrup Hansen