Vejledning om indsats mod vold, mobning og chikane – KL’s område

18. september 2009

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1502.253
HC
Direkte tlf.nr.: 3347 0617
18. september 2009
 

Vedr.: Vejledning om indsats mod vold, mobning og chikane - KL's område

Ved OK-08 indgik KTO og KL en aftale om trivsel og sundhed. Som led i aftalen og tilhørende protokollat blev også implementeret den europæiske aftale "Framework agreement on harassment and violence at work" indgået mellem ETUC/CES, CEEP, BUSINESSEUROPE og UEAPME den 26. april 2007.

KTO og KL har aftalt at udarbejde en vejledning til aftalen om trivsel og sundhed. Vejledningen kommer til at bestå af to pjecer opdelt på følgende temaområder:

1) Trivsel, Sundhedsfremme og Sygefravær mv. 2) Vold, mobning og chikane

Den ene pjece er nu færdiggjort. Det gælder pjecen om indsatsen mod vold, mobning og chikane. Den anden pjece vil blive færdiggjort senere på efteråret 2009.

I pjecen er der navnlig fokus på udformningen af retningslinjer i MED om vold, mobning og chikane, herunder forslag til at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. Herudover behandles bl.a. også samspil med lovgivningen på området.

Pjecen er i meget stor udstrækning identisk med den pjece om vold, mobning og chikane på RLTN-området, som er udsendt til medlemsorganisationerne den 17. juni 2009.

Dog er der i fortolkningen af arbejdsgivers forpligtelser til at have "en erklæring" om at vold, mobning og chikane ikke tolereres, en lille forskel på de to aftaleområder.

I RLTN-vejledningen fastslås, at denne "erklæring", efter inddragelse af HovedMED i henhold til rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse kapitel 2., udtrykkes selvstændigt eller som en del af regionens personalepolitik.

I KL-vejledningen henvises til, at bestemmelsen om "en erklæring" i den europæiske aftale er implementeret ved at der i aftalen om trivsel og sundhed fastslås at kommunernes MED-system skal aftale retningslinjer. I forhold til KL er der således ikke noget krav om en "erklæring", men i vejledningen lægges der op til at retningslinjerne fx kan tage udgangspunkt i nogle værdier, som udtryk for at vold, mobning og chikane ikke tolereres.

Herudover er der yderligere et par forskelle i vejledningerne på de to områder:

Mobning og chikane fra 3. person er således hyppigere forekommende på det kommunale område end på det regionale område, hvorfor der er indføjet nogle yderligere afsnit og bemærkninger om denne problemstilling.

I den kommunale vejledning er det også understreget, at kommunens reaktionsmuligheder over for medarbejdere eller ledere, der gør sig skyldig i mobning eller chikane, også omfatter sædvanlige disciplinære tiltag som advarsel, afsked eller bortvisning.

Dertil kommer i KL-vejledningen et afsnit som særligt omhandler beskyldninger om misbrug af børn.

Pjecen vedlægges. Det antal pjecer, som organisationerne har bestilt på baggrund af KTO's brev af 20. august 2009 fremsendes i løbet af et par dage. Pjecerne kan ikke efterbestilles, men vil kunne downloades på eller på www.personaleweb.dk

Pjecerne vil også blive udsendt til HovedMED i hver kommune.

  

Med venlig hilsen

Helle Basse

Henrik Carlsen