Økonomiaftalerne mellem regeringen og hhv. KL og RLTN om 2011

14. juni 2010

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 2186.61
VP
Direkte tlf.nr.: 3347 0616
14. juni 2010

Vedr.: Økonomiaftalerne mellem regeringen og hhv. KL og RLTN om 2011

 

 

Regeringen har den 12. juni 2010 indgået vedlagte økonomiaftaler med hhv. Danske Regioner om den regionale økonomi 2011 (bilag 2186.62) og med KL om den kommunale økonomi 2010 (bilag 2186.63). KTO's sekretariat har nedenfor udarbejdet en kort beskrivelse af aftalerne med primær fokus på personaleforhold.

Aftale mellem regeringen og Danske Regioner om regionernes økonomi i 2011
D. 12. juni 2010 er der indgået aftale mellem regeringen og Danske Regioner om regionernes økonomi i 2011. Nedenfor gennemgås økonomiaftalen kort med hovedvægten på udvalgte dele, der vedrører den samlede økonomiske ramme og personaleforhold.

De samlede økonomiske rammer:

  • De økonomiske rammer for aftalen følger af regeringens aftale med Dansk Folkeparti om Genopretningsaftalen, herunder en prioritering af det samlede sundhedsområde med i alt 5 mia.kr. i perioden 2011-2013.
  • Aftalen giver et realløft på sundhedsområdet på 612 mio.kr. (mod 832 mio. kr. i 2010-aftalen.
  • Der er fortsat forudsat produktivitetsforbedringer på 2 pct.
  • Der etableres en ny fælles bestyrelse, som skal realisere målsætningerne i den indgåede aftale om sundheds-it.

Personaleforhold

  • Pris- og lønudviklingen på hele det regionale område fra 2010-2011 er skønnet til 0,8 pct. (mod 2,5 pct. i 2010-aftalen) incl. medicintilskud.  
  • Der skal gennemføres en længere række initiativer med fokus på effektivisering, afbureaukratisering og omprioritering i regionerne. Initiativerne skal finansiere øget service.
  • Specifikt anføres fx "Fleksibel opgaveglidning i sygehusvæsenet" (p. 7), hvor det bl.a. anføres: "..men de faglige organisationer bærer et særligt ansvar for, at der ikke skabes nye fagbarrierer samt at bidrage til, at eventuelle barrierer nedbrydes".
  • ..Og om "Mere effektiv administration i regionerne (p. 7), hvor det bl.a. nævnes: "..parterne er enige om, at antallet af administrativt personale fremadrettet bør falde i forhold til det samlede antal ansatte."
  • ..Og om "Nedbringelse af sygefravær" (p. 7), hvor det bl.a. blødt anføres: "Der er forskel på niveauet for sygefravær i regionerne. Regionerne vil på baggrund af erfaringer fra de arbejdspladser, der har det laveste sygefravær, fortsat arbejde på målet om lavest mulige sygefravær i alle regioner".
  • Under overskriften "Mere frihed i de offentlige overenskomster" (p. 9) anføres bl.a. "..at de kommende overenskomstforhandlinger i 2011 resulterer i, at der bliver større rum for lokale løsninger." og videre "Regeringen og Danske Regioner er enige om, at det større lokale rum for løsninger især skal have fokus på at skabe mere enkle og fleksible arbejdstidsregler, der giver bedre rammer for en effektiv tilrettelæggelse af arbejdstiden samt fokus på mulighederne for fleksibel og målrette lokal løndannelse." og endelig "Der er enighed om at drøfte fælles interesseområder forud for overenskomstforhandlingerne i foråret 2011."

Aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi i 2011
D. 12. juni 2010 er der indgået aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi i 2011. Nedenfor gennemgås økonomiaftalen kort med hovedvægten på udvalgte dele, der vedrører den samlede økonomiske ramme og personaleforhold.

De samlede økonomiske rammer

  • De økonomiske rammer for aftalen følger af regeringens aftale med Dansk Folkeparti om Genopretningsaftalen.
  • Udgangspunktet for aftalen er kommunernes budgetter for 2010.
  • Budgetrammen fastholdes uændret i 2011.
  • Med henvisning til Genopretningsaftalen har regeringen fremsat lovforslag, som vil medføre en strammere økonomistyring af kommunerne, bl.a. udarbejdelse af halvårsregnskaber (p. 13).

Personaleforhold

  • Pris- og lønudviklingsskønnet for serviceudgifterne(ekskl. overførsler) for kommunerne fra 2010-2011 er skønnet til 0,8 pct. (mod 3,1 pct. i 2010-aftalen).
  • Der skal gennemføres en længere række initiativer med fokus på effektivisering, afbureaukratisering og omprioritering i regionerne. Initiativer skal frigøre ressourcer til den borgernære service.
  • Samling af den objektive sagsbehandling i 3-5 sagsbehandlingscentre (p. 19, samt 30-33) med virkning fra sommeren 2012. De kommunale opgaver i den fremtidige organisering er i aftalen skønnet til at beskæftige knap 500 årsværk. Fuldt indfaset skønnes det i aftalen, at sagsbehandlingscentrene vil beskæftige knap 1.000 årsværk. Det anføres, at "Loven om virksomhedsoverdragelse finder anvendelse, således at medarbejdertilpasningen finder sted i regi af de fremtidige centre".
  • Under overskriften "Mere frihed i de offentlige overenskomster" (p. 20) anføres bl.a. "..at de kommende overenskomstforhandlinger i 2011 resulterer i, at der bliver større rum for lokale løsninger." og videre "Regeringen og KL er enige om, at det større lokale rum for løsninger især skal have fokus på at skabe mere enkle og fleksible arbejdstidsregler, der giver bedre rammer for en effektiv tilrettelæggelse af arbejdstiden samt fokus på mulighederne for fleksibel og målrette lokal løndannelse." og endelig "Der er enighed om at drøfte fælles interesseområder forud for overenskomstforhandlingerne i foråret 2011."
  • Om konkurrenceudsættelse anføres det "Regeringen har tilkendegivet en målsætning om, at andelen af opgaver, der udsættes for konkurrence, kommer op på mindst 31½ procent i 2015 for kommunerne under ét. Regeringen og KL vil i efteråret 2010 drøfte denne målsætning og mulige regelændringer, der kan understøtte denne." (p. 22). Det må forventes at formuleringen er udtryk for, at regeringen og KL ønsker at udvide konkurrenceudsættelsen til andre områder end de områder, som hidtil har holdt for.

En generel bemærkning til begge aftaler er, at der umiddelbart ikke i økonomiaftalerne synes at være taget hånd om konsekvenserne af den i genopretningsaftalen bebudede nedlæggelse af den kommunale momsfond (herunder følgevirkningerne for lønningsnævnene, FLD osv.).

 

Med venlig hilsen

Helle Basse

Vibeke Pedersen