Ændret praksis for i hvilken rækkefølge ferie afholdes

7. september 2011

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 2612.11
HEB
Direkte tlf.nr.: 3347 0627
7. september 2011

Vedr.: Ændret praksis for i hvilken rækkefølge ferie afholdes

Gennem årene har der været almindelig enighed mellem ferieaftalernes parter om, at praksis vedrørende ferielovens regler indgår som fortolkningsbidrag i forhold til ferieaftalerne, i det omfang reglerne er enslyd- ende.

I forhold til ferielovens § 18 om afholdelse af ferie (ferieaftalernes §§ 14 og 15) har Feriekontorets tidligere praksis været, at den først optjente ferie skal holdes først. Denne praksis har været fulgt på det kommunale og regionale område.

Pensionsstyrelsen har nu til blandt andet KL udtalt, at den omhandlede praksis er udviklet før indførelsen af ferielovens § 34 b, stk. 2 om udbetaling af feriegodtgørelse ved ferieårets udløb (ferieaftalernes § 34), og således ikke tager højde for, at der nu er mulighed for udbetaling af feriegodtgørelse fra ophørte ansættel- sesforhold, uden at ferien holdes. KTO skal påpege, at mulighederne for udbetaling af feriegodtgørelse uden samtidig ferieafholdelse i dag er væsentligt større end tidligere, herunder også at de ansatte i en række tilfælde har fået mulighed for selv at attestere feriekort.

Det er således Pensionsstyrelsens opfattelse, at ferielovens § 18 ikke er til hinder for, at en ny arbejdsgiver accepterer, at den ansatte først holder ferie med løn, som er optjent hos pågældende arbejdsgiver, og først derefter ferie optjent hos den tidligere arbejdsgiver.

 

Med venlig hilsen

Helle Basse

Henning Bickham